• Demper Volvo

    Via het uitlaatsysteem worden de gasvormige bestanddelen van het lucht-brandstofmengsel na de verbranding in de motor uitgestoten.
    De uitlaatgassen stromen met een zo hoge druk naar buiten, dat er geluidsgolven ontstaan, die knallende geluiden produceren.
    De uitlaatgassen bevatten een aantal verbrandingsresten, die schadelijk zijn en het milieu belasten.
    Het uitlaatsysteem heeft daarom de taak om:
    – de naar buiten stromende uitlaatgassen zo te leiden, dat ze niet binnenin de auto terechtkomen
    – het geluid te dempen
    – de uitlaatgassen te ontdoen van schadelijke bestanddelen

    Wegens het brandgevaar mogen er buiten geen brandende gassen terechtkomen.
    De uitlaatgassen worden schoksgewijs afgegeven.

    De sterke trillingen van de gassen maken een goed daarop ingesteld uitlaatsysteem noodzakelijk: er moet aan het eind van de uitlaat sprake zijn van een onderdruk.
    Deze onderdruk heeft een goede uitwerking op het spoelen en vervolgens op het opnieuw vullen van de cilinders. Daardoor ontstaat er een gunstig effect op het motorvermogen.

    Het uitlaatsysteem wordt zowel door hoge temperaturen als door temperatuursschommelingen belast, maar ook in hoge mate door corrosie. En wel in dezelfde mate door corrosie aan de buitenkant (onder invloed van het weer, het strooien van zout in de winter) als door corrosie van binnenuit (gecondenseerde uitlaatgassen bevatten zwavelzuren).

    Tenslotte zorgen carrosseriebewegingen en motortrillingen, maar ook steenslag voor sterke mechanische belastingen – kortom, uitlaatsystemen
    hebben een geringe levensduur en behoren tot de aan slijtage onderhevige delen. Roestvrij staal verlengt weliswaar de levensduur, maar het kost wel veel meer. Soms wordt daarom met aluminium beklede of geëmailleerde staalplaat gebruikt.